Ads Top

Weer start de zomer met een flink neerslagtekort

In de laatste twintig jaar zien we een stijging in het neerslagtekort aan het begin van de zomer. Het is nog niet duidelijk of dit komt door klimaatverandering. Door de uitzonderlijk droge start komt het maximale neerslagtekort dit jaar naar verwachting uit boven normaal. Vanaf deze week is het maximale neerslagtekort in het KNMI klimaatdashboard te volgen.

De grond droogt uit als er door verdamping meer water verdwijnt dan er aan regen bijkomt. Vanaf 1 april tot en met 30 september (het groeiseizoen) berekent het KNMI het doorlopend potentieel neerslagtekort. Daarin zien we dat de eerste twee maanden van het huidige groeiseizoen uitzonderlijk droog waren. Op basis van de weersverwachting van 16 mei is berekend dat de zomer op 1 juni start met een neerslagtekort van rond de 116 mm.

Als we terugkijken sinds het begin van de metingen in 1906 dan blijkt dat slechts vier keer eerder het maximale neerslagtekort in april-mei rond deze waarde of hoger uitkwam (figuur 1). Gemiddeld komt een dergelijk tekort dus maar eens in de 20-25 jaar voor. De trendlijn loopt sinds de eeuwwisseling omhoog richting hogere tekorten. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.