Ads Top

Klimaatbestendige landbouw in de verziltende kustdelta van Nederland

Zoet water in het Nederlandse kustgebied is schaars. Door klimaatverandering en verzilting staat de beschikbaarheid van zoet water nog verder onder druk. Dit is een probleem voor de land– en tuinbouw in kustgebieden, vooral in droge zomers.

In het project AGRICOAST wil een consortium van WUR, TU Delft, bedrijven en maatschappelijke organisaties de zoetwaterbeschikbaarheid in het Nederlandse kustgebied vergroten. Het project heeft hiervoor van NWO een beurs van 1.5 miljoen euro toegekend gekregen waarmee 5 promovendi worden aangesteld.

Om de efficiëntie van zoetwatergebruik te verhogen wordt in dezelfde Field Labs onderzoek gedaan naar ondergrondse irrigatie van gewassen d.m.v. het drainage systeem (subirrigatie); naar het slimmer doorspoelen met zoet IJsselmeer water van polders die verzilten door zoute kwel; en naar gecombineerde zout en droogte stress bij gewassen (door WUR) zodat irrigatie alleen wordt toegepast wanneer nodig.

Het project AGRICOAST wordt geleid door TU Delft en wordt gefinancierd door NWO vanuit het programma ‘Klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer’. Dit is een call binnen de hoofdlijn MISSIE van het Kennis- en innovatieconvenant (KIC) 2020-2023, dat erop is gericht onderzoek te stimuleren naar integrale oplossingen voor klimaatbestendige agrarische productie passend binnen de regionale bodem- en watersystemen, waarbij ook aandacht is voor de maatschappelijke aspecten. De interdisciplinaire onderzoeksprojecten hebben een maximale looptijd van zes jaar en gaan medio 2022 van start.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.