Ads Top

Algen bondgenoten in strijd voor een circulaire toekomst

Onder de juiste omstandigheden kunnen piepkleine algen zich razendsnel vermenigvuldigen en daarmee komen allerlei duurzame toepassingen binnen handbereik. De opschaling naar een volwaardige algenkwekerij blijkt nog niet zo eenvoudig.

Microalgen zijn een goede bron van vetten of eiwitten. Daarmee komen er allerlei interessante toepassingen binnen handbereik. Zo zou je de microalgen kunnen omzetten in biobrandstoffen, om bijvoorbeeld de vliegreizen te verduurzamen.

Dat productieproces is momenteel nog te duur, maar enkele andere toepassingen zijn al op korte termijn haalbaar. Zo zijn microalgen erg geschikt als duurzaam voer voor viskwekerijen of vleesvervangers.

Op het eiland Bonaire bouwden onderzoekers van Wageningen UR een testinstallatie. Daar begon de zoektocht naar een zogeheten ‘gesloten systeem’: een algenkwekerij die volledig draait op grondstoffen die lokaal aanwezig zijn. Zo’n minikwekerij moet investeerders – desnoods van overzee – overtuigen om de algenproductie verder uit te breiden.

Algen

Algen: onverwachte bondgenoten in de strijd voor een circulaire toekomst

: onverwachte bondgenoten in de strijd voor een circulaire toekomst

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.