Beter inzicht in de invloed van klimaatverandering op kustgebieden
Onderzoekers van IHE Delft, Twente University en onderzoeksinstituut Deltares hebben de interactie van zandstranden met riviermondingen en zeegaten bestudeerd en gecombineerd in een nieuw model. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.
Klimaatverandering gaat naar verwachting al tegen het midden van deze eeuw tot veel merkbare veranderingen in natuurlijke systemen leiden, zowel op het land als op zee. Zo zal door meer regenval boven land niet alleen meer water door de rivieren stromen, ook brengen de rivieren meer zand mee. Het gevolg hiervan is een grotere toevoer van sediment naar de kust, waardoor de kust uitbouwt, , de kustlijn verplaatst zich zeewaarts.
Een ander gevolg van klimaatverandering is een versnelling van de zeespiegelstijging, wat ook invloed heeft op de kust. Bij een hogere zeespiegel is meer zand nodig om de kustlijn op zijn plaats te houden. Als dat extra zand niet beschikbaar is dan verplaatst de kustlijn zich landwaarts, wat een serieuze bedreiging is voor bewoners, bebouwing en infrastructuur.
Hoewel veranderingen in de aan- en afvoer van zand dus verstrekkende gevolgen kan hebben voor de positie van een kustlijn, zijn de gecombineerde gevolgen van klimaatverandering op de kust tot nu toe nog niet goed onderzocht. Promovendus Janaka Bamunawala van IHE Delft/Twente University ontwikkelde en testte met financiële steun van Deltares een volledig probablistisch numeriek model (genaamd G-SMIC) dat deze processen op land en op zee meeneemt en de gevolgen voor de zandvoorraad berekent. Met dit model kunnen snel voorspellingen gedaan worden over veranderingen in de zandhuishouding van een kust met een riviermond of zeegat in de buurt.
Geen opmerkingen: