Ads Top

Bestrijding kroos schone taak van Waterschap Zuiderzeeland

In Lelystad is in 2018 gestart met het verwijderen van kroos met een speciale maaiverzamelboot. Na ruim twee jaar ervaring blijkt de boot heel effectief in de bestrijding van kroos.

Naast het maaien en verzamelen pakt het waterschap Zuiderzeeland ook de oorzaak aan. Dit doet men door hevel Lelystad Noord aan te sluiten op de Zuigerplas. Zo kan men schoon water uit het IJsselmeer Lelystad inlaten.  

In het algemeen groeit het in wateren dat té voedselrijk is. Water met teveel meststoffen, zoals fosfaat en stikstof. Zo’n klein kroosplantje kan zich in één dag 1200 keer vermeerderen. In Nederland komen vijf verschillende soorten kroos voor. Deze komen vooral voor in stilstaand en traag stromend water. Ook groeien ze snel bij warme temperaturen. Het water in steden en dorpen zijn dus ideaal voor dit kleine groene plantje om zich te verspreiden. Kroos verspreidt zich door de waterstroming en de vacht van watervogels.

Een beetje kroos is niet erg. Alleen blijft het in de praktijk niet bij een beetje. Als je kroos laat groeien, ontstaat een dicht kroostapijt over het water. De waterkwaliteit gaat dan nog méér achteruit. Door het gebrek aan licht ontstaat een rottingsproces.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.