Ads Top

Overstromingen langs de kust kunnen tot 20% van het wereldwijde bbp bedreigen

Kustoverstromingen kunnen een bedreiging vormen voor activa ter waarde van 20 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) tegen het jaar 2100, wat neerkomt op 14,2 biljoen dollar. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de universiteit van Melbourne, VU, IHE Insitute for Water Education, Universiteit van East Anglia, Global Climate Forum en Deltares, dat recent gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature’s Scientific Reports.

Overstromingen zorgen jaarlijks voor miljoenen tot miljarden euro’s aan schade wereldwijd. De gebieden die naar verwachting het meest door overstromingen zullen worden getroffen, zijn volgens de auteurs Noordwest-Europa (waaronder het Verenigd Koninkrijk, Noord-Frankrijk en Noord-Duitsland), Zuidoost- en Oost-Azië, Noordoost-VS (waaronder Virginia en Maryland) en Noord-Australië.

Onder omstandigheden van hoge broeikasgasuitstoot en zonder investeringen in waterkeringen schatten de auteurs dat het land dat door kustoverstromingen wordt aangetast eind deze eeuw met 48 procent zou kunnen toenemen. Dit wordt veroorzaakt door getijden en stormvloeden, maar ook als gevolg van verwachte regionale zeespiegelstijging.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.