Ads Top

Betere neerslagvoorspellingen tot een paar uur vooruit

Hoewel weermodellen in de afgelopen decennia steeds beter zijn geworden, blijft het voorspellen van de exacte locatie en hoeveelheid neerslag uitdagend, zelfs voor slechts enkele uren vooruit.

Deltares, Wageningen University & Research (WUR) en het KNMI onderzochten hoe neerslag tot een paar uur vooruit met radartechnieken kan worden voorspeld; en deze korte termijn voorspellingen blijken in veel gevallen bijzonder nauwkeurig.

Voor neerslagvoorspellingen op de korte termijn is er een andere optie: nowcasting. De nowcastingmethoden maken gebruik van geavanceerde statistische extrapolatietechnieken waarmee van de geschatte neerslag uit de radarproducten een voorspelling kan worden gemaakt. Het voordeel van deze methode is dat er iedere vijf minuten een nieuwe radarobservatie beschikbaar is, waarmee direct een voorspelling kan worden gemaakt van zo’n drie tot zes uur vooruit.

Dat is veel sneller dan weermodellen, die vaak een updatefrequentie van zo’n drie uur (i.p.v. vijf minuten) hebben, waardoor op korte termijn de locatie en intensiteit van buien beter voorspeld kan worden met nowcasting. Er zijn inmiddels al aardig wat nowcastingalgoritmes, maar de vraag is hoe goed deze algoritmes zijn, en of de kwaliteit afhankelijk is van de locatie in het land en het seizoen waarin ze gebruikt worden.

Tussen de geteste methoden is er redelijk wat verschil, waarbij de methoden die meer processen meenemen dan de beweegrichting van de buien alleen, vaak ook betere voorspellingen geven. Dit zijn de recentere algoritmen, die vaak ook nog eens vrij te gebruiken zijn, iets dat de weg vrijmaakt voor gebruik in het Nederlandse waterbeheer, maar ook in andere sectoren. Uit de studie komt nog wel een aandachtspunt, want de geteste nowcastingmethoden hebben allemaal moeite om snel groeiende of uitdovende (onweers)buien goed te voorspellen. Een verdere focus op deze processen is daarom een belangrijke volgende stap.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.