Ads Top

Laatste proef in Deltagoot voor POV-Waddenzeedijken

Hoge golven sloegen woensdagmiddag 27 november op de Noorse stenen die op dat moment in de Deltagoot van Deltares liggen. In opdracht van de Projectoverstijgende Verkenning Waddenzeedijken (POV-W) toetste Deltares de sterkte van niet-ingegoten Noorse Steenzetting.

Eerder al werd in het kader van datzelfde onderzoek ingegoten Noorse steen en de invloed van overgangsconstructies (bv steen naar asfalt) op de stabiliteit beproefd. Verschillende bezoekers vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de POV-W, de waterschappen en enkele marktpartijen waren getuigen van de laatste reeks proeven voor het POV-W onderzoek in de Deltagoot. De POV-Waddenzeedijken is een samenwerking van de waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslan. De drie waterschappen delen de Waddenzeedijk die op verschillende trajecten is afgetoetst. De afgelopen jaren hebben zij onder de vlag van de POV-Waddenzeedijken twaalf verschillende onderzoeken uitgevoerd waarbij is gekeken naar andere manieren om de dijk te versterken en nieuwe inzichten op te doen waar het dijkbekledingen betreft, waaronder steenzettingen. De resultaten worden meegenomen in de verschillende dijkversterkingsprojecten die zijn of de komende jaren worden uitgevoerd.

De huidige toetsmethodes voor steenzettingen worden door beheerders als conservatief beschouwd. Hierdoor bestaat het vermoeden dat de steenzettingen in het verleden of te zwaar ontworpen zijn of dat ze te snel zijn afgekeurd. Door goed te onderzoeken hoe sterk de steenzettingen daadwerkelijk is, kan dit veel geld besparen. Bijvoorbeeld doordat dijken minder snel afgekeurd worden of goedkoper worden in aanleg.

Om tot concrete en valide resultaten te komen zijn drie dijkconstructies in de Deltagoot nagebouwd en beproefd met golven. Tegelijkertijd vonden nauwkeurige metingen plaats met behulp van sensoren. De Deltagootproef voor ingegoten Noorse Steen is in 2016 uitgevoerd. De Deltagootproeven voor niet-ingegoten Noorse Steen en naar de invloed van overgangsconstructies vonden in de laatste maanden van 2019 plaats.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.