Ads Top

Groningse zeedijk officieel ‘dijk veilig’ en aardbevingsbestendig

Sinds donderdag 19 december is de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl officieel ‘Dijk veilig’ en aardbevingsbestendig. Om dit te vieren onthulde minister Cora van Nieuwenhuis van Infrastructuur met de samenwerkingspartners en leerlingen van basisschool Karrepad uit Groningen een gedichtenbank op de dijk. De zeedijk van twaalf kilometer is de eerste in ons land die volgens de nieuwste veiligheidsnormen en met aardbevingsmaatregelen is versterkt.

Vanwege de aardbevingen in Groningen is de dijkverbetering versneld uitgevoerd. De dijkverbetering duurde in totaal vijf jaar. De komende jaren wordt in Nederland meer dan 1.100 kilometer dijk versterkt. Met de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl zijn de eerste 12 kilometer klaar. De dijk bij Delfzijl werd 2 meter hoger en 7 tot 25 meter breder en sterker door asfalt- en betonblokken aan de waterkant. Hiermee is de dijk ook bestand tegen aardbevingen tot 5.0 op de schaal van Richter. Er zijn extra kleidepots (‘reservedijken’) aangelegd om de dijk snel te kunnen repareren in geval van een aardbeving. Om de dijk en het effect van aardbevingen te monitoren legt waterschap Noorderzijlvest in 2020 sensoren aan in de dijk. De NAM heeft de aardbevingsmaatregelen vergoed.

De dijkversterking is nodig om de komende 25 jaar stormen en extreme waterstanden aan te kunnen. Waterschap Noorderzijlvest gaat de komende twaalf jaar de waterstanden en de golven langs de vernieuwde dijk meten. Met deze informatie kan in de toekomst beter berekend worden hoe hoog de dijken moeten worden bij volgende dijkversterkingen. Naar verwachting kan de huidige dijk  weer jaren mee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.