Ads Top

Twee UT-toekenningen bij Europese call voor duurzame watersystemen

Het bestuur van het NWO-domein ‘Exacte en Natuurwetenschappen’ (ENW) heeft acht projectvoorstellen voor het gezamenlijke initiatief ‘Water challenges for a changing world’ (‘Water JPI’) goedgekeurd. Het gezamenlijke initiatief richt zich op de ambitieuze uitdaging om duurzame watersystemen mogelijk te maken voor een duurzame economie in en buiten Europa. Twee van de goedgekeurde projecten worden geleid door onderzoekers van de Universiteit Twente.

Het project iAqueduct wordt geleid door Bob Su, hoogleraar Spatial Hydrology and Water Resources Management bij de faculteit ITC. RECOTWATDIG wordt geleid door Gerrit Brem en Artur Pozarlik van de vakgroep Thermal Engineering bij de faculteit ET.

Het voorstel bestaat uit een geïntegreerd informatieaquaduct (‘iAqueduct’) dat de kloof moet dichten tussen wereldwijde satellietobservaties van de waterkringloop en lokale informatiebehoeften voor het duurzaam beheren van waterreserves. In de achterliggende decennia werden er uiteenlopende satellietmissies ontwikkeld om de wereldwijde waterkringloop te bewaken. Daarbij werd met name gelet op de variabelen met betrekking tot neerslag, verdampingsversnelling en bodemvochtigheid – vaak met een ruimtelijke resolutie van (tientallen) kilometers.

Deze gegevens zijn uiterst effectief om verschillen in de waterkringloop te kenschetsen van regionaal tot wereldwijd niveau, maar zijn niet geschikt voor duurzaam beheer van waterreserves; deze vereisen altijd meer gedetailleerde informatie op lokaal niveau (zoals informatie die door een in-situ-sensor wordt verstrekt, bijvoorbeeld een TDR voor bodemvochtigheid of een piëzometer voor het grondwaterpeil) en op veldniveau.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.