Ads Top

Zwemmen in de Oude en Leidsche Rijn? Let op gevaarlijke stroming!

Veel mensen zoeken bij het warme weer van de laatste weken verkoeling in het water van de Oude en Leidsche Rijn en de Woerdense Singel. Vanaf dinsdag 24 juli is er daar echter extra stroming vanwege de aanvoer van zoetwater naar het westen van Nederland: de Klimaatbestendige Water Aanvoer. De sterke stroming die dit oplevert kan voor zwemmers gevaarlijke situaties opleveren.

Zwemmen in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen en inlaten is verboden. Daarbuiten is het dat niet; maar levert het wel extra risico op. We adviseren u om daarom alleen te zwemmen op de officiële zwemwaterlocaties. Die kunt u vinden op zwemwater.nl of via de speciale zwemwaterapp.

Normaal gesproken krijgt het westen van Nederland voldoende zoet water via de Hollandse IJssel. Als de afvoer van de Rijn onder de 1100 m3/per seconde komt, kan zilt water vanuit de Noordzee via de Nieuwe Waterweg door gebrek aan tegendruk verder de Hollandse IJssel instromen, soms tot aan Gouda. Dit is het punt waar normaal gesproken 25 m3/per seconde wordt ingelaten.

In tijden van extreme droogte raakt dit inname punt verzilt door lage rivierwaterafvoer. Het verzilte water is onder meer schadelijk voor de natuur en teelt van bollen, fruit, bomen en groente.
In dat geval wordt de KWA in werking gesteld; via drie alternatieve aanvoerroutes wordt zoet water vanuit het Amsterdam Rijnkanaal en de Lek naar West-Nederland gevoerd. Uiteindelijk komen de drie routes samen in de Oude Rijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.