Ads Top

Waterfort toont impact en belang van water

Verdedigingswerk Lunet aan de Snel in Schalkwijk is getransformeerd tot een Waterfort. Het is nu een informatiecentrum waarbij water het verbindende thema is. Bezoekers kunnen kennismaken met het fort én met het thema water en de relevantie hiervan voor natuur, landbouw, economie, leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Het markante fort maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Nederlands grootste Rijksmonument en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

Het Waterfort geeft inzicht in allerlei vormen van waterbeheersing en watergebruik. De directe omgeving van het fort geeft vele voorbeelden: verdediging met water (Nieuwe Hollandse Waterlinie), verdediging tegen water (dijken), maar ook het gebruik van water voor voedselproductie en als drinkwater. Deze elementen zijn op het Waterfort op educatieve wijze verbonden, en worden zichtbaar en tastbaar gemaakt in de vorm van excursies, fysieke modellen en demonstratie-installaties.

Watereducatie op Lunet aan de Snel vindt plaats op een bijzondere en interactieve wijze en is aantrekkelijk voor jong en oud. Bezoekers kunnen zelf experimenteren en voor kinderen zijn er speelmogelijkheden met water. In het kazernegebouw van Lunet aan de Snel zijn twee gedeeltes gereserveerd voor de educatieve programma’s. Deze worden als expositie- en praktijkruimte gebruikt. Buiten op het kazerneterrein is een 'speeltuin' aangelegd, waar volop met water kan worden geëxperimenteerd. Op dit terrein is ook een groot waterbassin geplaatst van ongeveer 2 bij 40 meter waarin golven op te wekken zijn. Wilt u het Waterfort bezoeken, kijk dan op http://www.waterfort.nl/ voor de mogelijkheden.

Het Waterfort is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de provincie Utrecht, gemeente Houten, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) en het Europese plattelandsprogramma LEADER Utrecht-Oost. Bestuurders Mariette Pennarts, Herman Geerdes, Els Otterman en Tjapko Poppens van deze organisaties namen op 2 juni een kijkje op het fort tijdens het drukbezochte evenement Likkebaarden langs de Linie en waren zeer onder de indruk.

In 2018 is er speciale aandacht voor het erfgoed. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden het Europees cultureel erfgoed te laten ontdekken en ervan te genieten. Elke maand staat er een nieuw thema centraal. In juni is het thema: verdedigingslinies.

Lunet aan de Snel hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Water was in deze militaire verdedigingslinie een onmisbare bondgenoot. Door het gebied met een laagje water van ongeveer 50 centimeter onder water te zetten, werd het land vrijwel onbegaanbaar voor mens, paard en voertuig. Het water was niet diep genoeg voor een boot. Daar waar het gebied niet onder water kon worden gezet, werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen. In Schalkwijk is het historische landschap nog volop beleefbaar en wordt dit gebied ook wel het hart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd. Op de fiets, wandelend of varend kun je met al je zintuigen dit mooie gebied ervaren. Kijk voor de mooiste routes op http://www.nieuwehollandsewaterlinie.nl/.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.