Ads Top

Voorkom kraanwaterkater op vakantie

Acht procent van alle Nederlanders zegt wel eens ziek te zijn geworden van het drinken van kraanwater op vakantie, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Het drinken van verkeerd kraanwater kan leiden tot maag- en darmklachten, diarree, hepatitis A of zelfs cholera. Om vakantiegangers te helpen goed voorbereid op vakantie te gaan lanceert Vitens de gratis website www.waterinhetbuitenland.nl. Het drinkwaterbedrijf waarschuwt vakantiegangers dan ook voor het gebruik van kraanwater in populaire vakantielanden zoals Turkije, Spanje of Indonesië. De schoolvakanties zijn inmiddels begonnen in het Noorden van ons land en de bouwvak komt eraan.

Vrijwel alle Nederlanders drinken thuis uit de kraan. Op vakantie wordt dit een stuk minder, meer dan de helft geeft aan zelden of nooit kraanwater op vakantie te drinken, ongeacht waar ze naar toe gaan. Zonde, want in sommige landen is het kraanwater juist wel goed drinkbaar, zoals in Scandinavische landen, Duitsland, en bestemmingen zoals Frankrijk en Italië. Toch blijkt minder dan de helft van de Nederlanders in die landen kraanwater te drinken, en onnodig geld uit te geven aan flessenwater. Door voor vertrek te weten of er kraanwater gedronken kan worden in het land van bestemming kan er geld bespaard worden voor andere activiteiten op vakantie.

Meer dan de helft van de ondervraagden zegt in het buitenland de tanden met kraanwater te poetsen, ook wanneer het niet drinkbaar is. Bij een microbiologische verontreiniging van het water is maar een heel klein spoortje nodig om ziek te worden. Doe dit dus bijvoorbeeld niet in landen zoals Egypte of India. Vermijd in dergelijke landen ook ijsklontjes en bijvoorbeeld salade die gewassen wordt met kraanwater. Dit soort gruwelwater kan er toe leiden dat de vakantie wordt doorgebracht op het toilet in plaats van in de zon.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.