Ads Top

Sloten Rijnland grotendeels schoon

De sloten in het werkgebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn grotendeels schoon. Ongeveer 94,9 % van de bijna 4.700 onderhoudsplichtigen heeft zijn werk goed gedaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse controle (schouw) die in de eerste week van november 2014 plaatsvond. 240 van hen moeten alsnog aan de slag. Deze perceeleigenaren ontvangen een aanschrijving.

Ingelanden hebben nu nog tot 1 januari 2015 de tijd om hun sloot te schonen. Daarna worden de sloten opnieuw gecontroleerd in de eerste week van januari. Bij onderhoudsplichtigen die hun sloot dan niet goed hebben onderhouden wordt eerst bestuursdwang toegepast. Vervolgens wordt een last onder dwangsom opgelegd.

Met ingang van de najaarsschouw 2015 vindt de hercontrole een maand eerder plaats. In december dus. Dat is efficiënter, omdat er minder brieven verstuurd hoeven worden. Nu krijgen onderhoudsplichtigen, naast de aanschrijving, vaak nog een herinnering. Door de procedure te verkorten, wordt die overbodig.

In en langs bijna alle sloten groeien waterplanten, riet en gras. Planten en takken kunnen de aan- en afvoer van water belemmeren. Een sloot die te ondiep is, kan zijn functie niet goed vervullen. Voor goed waterbeheer is het daarom van groot belang dat alle watergangen – hoe klein ook – goed onderhouden zijn. Het waterschap is verantwoordelijk voor het onderhoud van hoofdwatergangen. Eigenaren van percelen langs sloten zijn vaak zelf onderhoudsplichtig, waarbij het waterschap een controlerende taak heeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.