Ads Top

Friese Waterketen behoort tot koplopers

De Friese Waterketen behoort tot de koplopers van Nederland. Dit maakte de landelijke Visitatiecommissie Waterketen bekend. Fryslân loopt voorop met betrekking tot de regionale samenwerking in de waterketen. De Friese Waterketen toont ambitie, geeft de commissie aan in een brief aan de bestuurders van de waterketenpartners.
Een ambitie van de Friese Waterketen is de kostenvermindering van tien procent in de waterketen. Deze kostenvermindering heeft betrekking op de stijgende kosten voor drinkwater, riool en waterzuivering. Daarnaast vindt de commissie de plannen voor verdere samenwerking en besparing concreet. Er is veel aandacht voor het toepassen van innovaties. De commissie geeft aan dat de bezuinigingsmaatregelen uit de Arbak (toolbox) goed uitgewerkt zijn. De Friese Waterketen is daarmee een voorbeeld zijn voor andere regio’s in Nederland.
Samenwerking is de sleutel tot succes. Zo besteden de Friese gemeenten en Wetterskip Fryslân gezamenlijk grote opdrachten aan. Daarnaast werken ze aan rioleringsplannen en kijken ze naar goedkopere manieren van rioolbeheer. Naast de besparingsmaatregelen, gebruiken de partners in de Friese Waterketen innovatie technieken. Een voorbeeld hiervan is het terugwinnen van energie en grondstoffen uit afvalwater. Ook besparen op warm water door het gebruik van recycle douches is een voorbeeld van innovatie.
De Friese waterketen begint bij Vitens die uit grondwater drinkwater maakt en dit bezorgt bij huishoudens en bedrijven. De gemeenten transporteren het vervuilde water via het rioolstelsel naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Wetterskip Fryslân. Provincie Fryslân verleent de vergunningen voor grondwaterwinning voor drinkwater. Daarnaast bewaken en verbeteren Wetterskip Fryslân en de provincie de kwaliteit van het oppervlaktewater

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.