Ads Top

Waterschapsdag 2013: Samen uit de crisis

In de opmaat naar Wereld Waterdag op 22 maart vindt maandag de Waterschapsdag plaats in Den Haag. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu geeft haar visie op het thema 'Samen uit de crisis' in Theater Diligentia. Tijdens de dag, georganiseerd door de Unie van Waterschappen, wisselen de 24 Nederlandse waterschappen kennis uit met elkaar en met landelijke partnerorganisaties.
Nederland verkeert in economisch zwaar weer. Hoe zetten we de samenwerking tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de watersector om in klinkende munt? Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, gaat op de Waterschapsdag als gastspreker in op hoe de bouwwereld en de waterschappen door de juiste investeringen de handen ineen kunnen slaan. Het Economisch Instituut voor de Bouw voert op dit moment een marktstudie uit over investeringen door de waterschappen, in opdracht van de Unie van Waterschappen en Bouwend Nederland. Taco van Hoek licht de voorlopige resultaten toe.
De waterschappen hebben te maken met een beperkte investeringsruimte, maar moeten er toch voor zorgen dat Nederland droge voeten houdt. Een uitdaging aan de markt om met slimme, efficiënte oplossingen te komen. Dit vergt wel een professionaliseringsslag, bij zowel de waterschappen als de bouwwereld. In een debat met Jan Geluk (Unie van Waterschappen), Hans Kooijman (Dura Vermeer Beton en Waterbouw) en Leentje Volker (TU Delft) over bovengenoemde thema's worden concrete afspraken gemaakt hoe dit met elkaar op te pakken.
Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Waterschappen werken nooit alleen en maken afspraken met medeoverheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven om samen de economie van Nederland te stimuleren. Het Bestuursakkoord Water zien wij als een impuls om de samenleving beter ten dienste te staan; meer transparantie, minder bestuurlijke drukte en doelmatig samenwerken staan voorop. Om samen uit de crisis te komen, willen waterschappen het Nederlandse bedrijfsleven steunen. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland."
De Topsector Water heeft hiervoor Rembrandt Water in het leven geroepen, een initiatief waarmee bedrijven, waterschappen en andere overheden en instellingen samen de Nederlandse export op het gebied van drink- en afvalwaterdiensten kunnen vergroten. Frank Heemskerk, oud-staatssecretaris van Economische Zaken, biedt minister Schultz van Haegen op de Waterschapsdag de bevindingen van de Stuurgroep Rembrandt Water aan. Het rapport 'Expanderen op de internationale markt van geïntegreerde contracten' gaat onder andere over wettelijke belemmeringen voor waterschappen om in het buitenland actief te zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.