Ads Top

Natuuroever Buitenhuizen feestelijk ‘geopend’

De herstelde natuuroever Buitenhuizen in Assendelft is deze week door Nancy Scheijven-Westra, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, samen met bestuursleden van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland en schoolkinderen van de basisschool ‘De Dorpsakker’ feestelijk ‘geopend’.

Afgelopen winter zijn de natuuroevers Spaarnwoude en Buitenhuizen langs het Noordzeekanaal hersteld. Met dit herstel is de start van de tweede set maatregelen uit de Kaderrichtlijn Water een feit. ‘Het Noordzeekanaal kun je zien als een Highway for Fish and Ships. Met het herstel van de natuuroevers is er voor vissen als het ware een parkeerplaats gecreëerd waar ze kunnen uitrusten. Ook vogels kunnen hier foerageren,’ aldus Scheijven.
 
De werkzaamheden bestonden onder andere uit het verwijderen van riet en dichte bebossing om de bijzondere flora en fauna in dit gebied volop de kans te geven om te groeien. Daarnaast zijn er, bij natuuroever Buitenhuizen, broedwanden geplaatst voor ijsvogels en oeverzwaluwen. Omdat de natuuroevers deel uitmaken van een wandelroute, zijn er nieuwe informatieborden geplaatst. Zo faciliteren wij wandelaars en passanten die willen weten welke bijzondere Flora en Fauna hier te vinden zijn. ‘Dit gebied is enorm verbeterd. Wij zijn erg blij dat de oeverzwaluwen en ijsvogels hun weg naar de broedwanden al gevonden hebben,’ aldus de heer Staats van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek.
 
Dit herstel is de eerste in de reeks met maatregelen die Rijkswaterstaat samen met partners neemt om de waterkwaliteit op peil te houden. Scheijven liet samen met de bestuursleden een lint vallen, waarna schoolkinderen een barrière van hooibalen omgooiden om met de excursie door de natuuroever te starten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.