Ads Top

Geen ontstoken ogen of scherven in je voeten dankzij de zwemwaterinspecteurs

Wat is er bij zomerse temperaturen lekkerder dan zwemmen en luieren? Maar achter het plaatje van vrolijk plonzen in een plas of zwembad gaat een hele wereld van controles schuil.

De zwemwaterinspecteurs van de provincie Noord-Holland draaien in de zomermaanden veel uren om overal de veiligheid en waterkwaliteit te controleren. Gedeputeerde Cees Loggen liep deze week een ochtend met hen mee in het Sloterparkbad en op het strand aan de Varkensbaai in Amsterdam.

Noord-Holland heeft 145 officiële zwemplekken waar inspecteurs tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig controleren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor inspecties in alle publieke baden in de provincie. “We komen dan ook op veel verschillende plekken”, vertelt inspecteur Kirsten Boelen. “We controleren grote zwembaden, zoals het Sloterparkbad. Maar ook baden in sauna’s, hotels, bordelen en peuterbadjes in stadsparken.”

Tijdens een controle in het zwembad volgen de inspecteurs altijd de route die de bezoekers afleggen. “We beginnen in de kleedkamers en de douches. Liggen de tegels goed, zijn de putjes schoon en is de noodverlichting in orde? Op dat soort dingen letten we”, licht inspecteur Frouwke van der Peijl toe. Als Van der Peijl vervolgens binnenkomt in het bad, is ruiken het eerste wat ze doet. “Want als je chloor ruikt, is het water vies. Chloor ruik je namelijk pas als het gaat werken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.