Ads Top

Ernstige droogte, maar waterschappen goed voorbereid

Er is op dit moment een groot tekort aan neerslag, maar de waterschappen verwachten voorlopig nog geen grote problemen. Dankzij voldoende aanvoer vanuit de grote rivieren en doordat waterschappen zich goed hebben voorbereid op deze droge periode, zijn de watersystemen goed op orde en bevatten nog voldoende water. Datzelfde geldt ook voor de kwaliteit van het water in sloten, meren en kanalen. Landbouwers en natuurbeheerders kunnen echter de komende dagen in toenemende mate problemen ervaren als de droogte doorzet.

Er is sprake van een ernstige droogte, doordat er de afgelopen tijd heel weinig regen is gevallen. De watersystemen bij de waterschappen zijn echter ondanks het grote neerslagtekort nog goed op orde. Dat is omdat waterschappen tevoren veel maatregelen hebben genomen en ook doordat de aanvoer van water door de grote rivieren nog voldoende is.

De watersystemen van de waterschappen hebben dan ook een goede uitgangspositie voor de warme periode die nu aanbreekt. De watersystemen in het lage deel van Nederland zijn op orde. Wel wordt er veel doorgespoeld voor verversing en wordt extra water aangevoerd vanuit de grote rivieren.
Hoog Nederland heeft meer last van de droogte en er is dan ook een toenemend aantal beregeningsverboden. Tot nu toe zijn die vrij beperkt, maar die verboden nemen toe als de temperatuur nog gaat oplopen. Als de droogte gedurende de maand juli op deze wijze aanhoudt bereiken we de droogtesituatie van 1976.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.