Ads Top

Zuurstofwaarden weer omhoog in Stakenbeek in Oldenzaal

De zuurstofwaarden in de Stakenbeek in Oldenzaal zijn weer iets omhoog gegaan, nadat eergisteren bleek dat er weinig zuurstof in het water zat. Dit had tot gevolg dat groot aantal vissen naar de oppervlakte zwommen om naar lucht te happen en slechts twee vissen geruimd moesten worden. We hebben meteen maatregelen getroffen.

Zondag is zuurstofrijk water met een tankwagen naar de Stakenbeek gebracht. Deze maatregel heeft enige verbetering gebracht. De oorzaak van de lage zuurstofwaarden is gelegen in het droge weer van de afgelopen tijd. Hierdoor komt er nauwelijks water in de Stakenbeek en is er weinig stroming. We blijven het zuurstofgehalte de komende tijd monitoren en treft opnieuw maatregelen als dat nodig is.

Omdat het zuurstofgehalte in de vijvers aan de Johan Buziaustraat en de Aaltje Noorderwierstraat in Hengelo ook laag is, wordt er vanmiddag vijftig kuub water per vijver toegevoegd. Naar verwachting zal hierdoor wat meer zuurstof in het water komen, waardoor vissterfte hopelijk wordt voorkomen.

De oorzaak van de ademnood onder de vissen is een gevolg van de droogte. Er is in de afgelopen tijd te weinig regen gevallen, waardoor de waterafvoer en stroming in de beek afneemt en het water uiteindelijk stil komt te staan. Dat leidt vervolgens tot een gebrek aan zuurstof.

Zuurstofgebrek in het water komt vaak voor in de zomerperiode. Helaas is het moeilijk om vissterfte te voorkomen. Het waterschap kan in sommige gevallen het water beluchten, dat betekent dat er lucht in het water wordt geblazen en de zuurstofwaarden omhoog gaan. Dit helpt echter niet overal. Als er in de buurt een beek is met zuurstofrijk water, dan kan dit water toegevoegd worden aan het zuurstofarme water. Wij zijn zeven dagen per week 24 uur bereikbaar voor calamiteiten. Ook werken wij samen met hengelsportverenigingen en gemeenten om vissterfte zoveel mogelijk tegen te gaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.