Ads Top

Gemeenten geven mening over voorkeursstrategie bedijkte Maas

Schaap en fietser op dijkDe gemeenten langs de Maas (traject van Heumen/Katwijk tot aan Geertruidenberg) kunnen binnenkort hun mening geven over de voorkeursstrategie bedijkte Maas. Het gaat om een samenhangend pakket maatregelen aan weerszijden van de bedijkte Maas.
Dit moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst bij (extreem) hoogwater geen overstromingen plaatsvinden. De maatregelen moeten voor 2050 zijn uitgevoerd. De bescherming tegen overstromingen is nu nog gebaseerd op normen uit de jaren ’60. Ze moeten worden aangescherpt omdat de gevolgen van een overstroming inmiddels veel ernstiger zouden zijn. Daarnaast komt er meer water vanwege klimatologische veranderingen. De voorkeursstrategie houdt in dat op vrijwel alle plaatsen de dijken gering worden verhoogd. Op andere plaatsen worden mogelijkheden gecreëerd om hoge waterafvoeren van de Maas beter af te voeren (rivierverruiming) of tijdelijk op te vangen (retentie). Tegelijk worden zoveel mogelijk kansen benut om het gebied van en langs de Maas aantrekkelijker te maken.
Proces
De potentiële voorkeurstrategie voor de bedijkte Maas in Gelderland en Brabant is het resultaat van een regioproces dat in mei 2012 onder regie van de provincie Noord-Brabant is begonnen. Sindsdien zijn twee kansrijke strategieën verkend: één met alleen rivierverruimingsmaatregelen en één alleen op basis van dijkverhoging. De conclusies van die verkenning zijn betrokken bij het opstellen van de potentiële voorkeurstrategie die de voorzitter van het bestuurlijk overleg bedijkte Maas, gedeputeerde Johan van den Hout, nu ter consultatie aan de gemeenten, waterschappen en provincies voorlegt. Eind februari 2014 worden de uitkomsten van de consultatieronde verwacht en verwerkt tot een advies aan het Rijk. In september 2014 worden de hoofdlijnen van de voorkeursstrategie Bedijkte Maas aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit moet leiden tot nieuw beleid op het gebied van de bescherming tegen overstromingen in het rivierengebied.
De voorkeursstrategie bevat volgens Van den Hout een ‘uitgekiend pakket aan maatregelen’ die niet elk op zich, maar alleen in samenhang kunnen leiden tot de beoogde veiligheid. ‘Wijzigingen op de ene plaats hebben gevolgen op andere plaatsen langs de rivier’, aldus van den Hout.

De volgende concrete maatregelen worden voorgesteld:
  • Weerdverlaging langs vrijwel de gehele bedijkte Maas. Dit betekent het afgraven van uiterwaarden vlak langs het zomerbed van de bedijkte Maas.
  • Twee retentiegebieden tussen Cuijk en Ravenstein (Kraaienbergse Plassen-west en Keent-zuid (Reek) om de top van een hoogwatergolf af te vangen. Hierdoor zijn benedenstrooms langs de bedijkte Maas minder maatregelen nodig. De twee locaties zijn door het rijk al ruimtelijk gereserveerd om deze bestemming te krijgen.
  • Een nevengeul voor de Maas in de uiterwaard tegenover Grave (grondgebied Heumen), mogelijk te combineren met het weer zichtbaar maken van het kroonwerk Grave. 
  • Weer open maken van de oude Maasmeander ter hoogte van Alem; Alem blijft bereikbaar. 
  • Een dijkverlegging tussen Bokhoven en Heusden. Dit vraagt oplossingen voor een steenfabriek en andere bedrijven. 
  • Benedenstrooms van Heusden is langs de Bergsche Maas een verbreding van het zomerbed voorzien van ongeveer 25 meter in de breedste uiterwaard. De bestaande uiterwaarden worden smaller.
  • Maasdijken worden dertig centimeter opgehoogd en in de breedte verbeterd, behalve op kwetsbare locaties waar dijkverhoging zou leiden tot een onaanvaardbare aantasting van landschap, woon/leefomgeving, infrastructuur en/of cultuurhistorie. Het gaat hier om de locaties Lith, Maren, Kessel, Oud Empel, Bokhoven, Kerkdriel, Heerewaarden, Moordhuizen, Maasbommel. Op deze plaatsen wordt de stabiliteit van de dijken op orde gehouden, bijvoorbeeld met damwanden in het dijklichaam. 
  • Benedenstrooms van Heusden worden de dijken met vijftig centimeter verhoogd (in plaats van dertig centimeter).
Direct betrokkenenAls over enkele jaren de uitvoering van maatregelen moet worden voorbereid, zullen de nu nog globale plannen worden ontworpen en besproken met direct betrokkenen (bewoners/bedrijven/eigenaren). De uitvoering zal op zijn vroegst rond 2020 kunnen beginnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.