Ads Top

Aanleg vispassages en stimulering economie gaan hand in hand

Uit onderzoek blijkt dat de 16 vispassages bij stuwen en gemalen, in 2010 en 2011 aangelegd door het Waterschap Groot Salland, goed functioneren. De aanleg werd gefinancierd door de provincie Overijssel, met als doel om de economie en werkgelegenheid in deze crisisperiode te ondersteunen.
In het voorjaar van 2013 zijn negen passages door het ingenieursbureau Arcadis gedurende zeven weken op de werking onderzocht. Dit onderzoek is verricht door in de belangrijkste periode waarin vis zich verplaatst: het voorjaar, de passages af te sluiten met een fuik. Ondanks het koude voorjaar zijn tijdens de onderzoeksperiode op deze manier meer dan 11.000 vissen (24 soorten) gevangen die de passages passeerden. Een deel van de grotere vissen is voor vrijlating gemerkt. Hierdoor kon worden aangetoond dat een aantal vissen twee en sommigen zelfs drie passages op rij waren gepasseerd.
De conclusie uit het onderzoek is dat de vispassages goed functioneren. Door het realiseren hiervan kan vis vanuit het Zwarte Water nu vrij optrekken naar Lemelerveld en Balkbrug. De passages zijn met name aangelegd in het Overijssels Kanaal, de Dedemsvaart en de Beentjesgraven.
Het vispasseerbaar maken van stuwen en gemalen levert een vergroting op van het paai- en leefgebied voor vissen. Dit heeft een positief effect op de visstand.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.