Ads Top

Waterschap verhaalt kosten van vervuiling in de Bommelerwaard

Het bestuur van Waterschap Rivierenland heeft beslag laten leggen op goederen van het rozenkweekbedrijf in Poederoijen dat in april én in september 2012 vervuiling van de watergangen in het westelijk deel van de Bommelewaard veroorzaakte. Eerder had het bestuur al besloten dat de gemaakte kosten voor het opruimen van de vervuiling door het rozenkweekbedrijf moesten worden betaald. Het bestuur verklaarde bezwaren tegen dit besluit ongegrond.

De vervuiling in april 2012 werd veroorzaakt door een illegale lozing van bedrijfsafvalwater met het bestrijdingsmiddel Dimethomorf door de rozenkweker. Het waterschap maakte toen ruim 300.000 euro aan kosten om verspreiding van het verontreinigde water tegen te gaan en het vervuilde water af te voeren. Deze kosten wil het waterschap nu verhalen op de veroorzaker van de vervuiling.
De rozenkweker maakte bezwaar tegen het besluit om de kosten op het bedrijf en de directeuren te verhalen. Dit bezwaar is in augustus 2012 behandeld door een onafhankelijke commissie. Het bestuur van het waterschap heeft het advies van deze commissie meegenomen in zijn beslissing de bezwaren ongegrond te verklaren. Het waterschap kan nu overgaan tot het daadwerkelijk verhalen van de gemaakte kosten. Dit gebeurt onder andere via de verkoop van in beslag genomen eigendommen.

Het bedrijf uit Poederoijen was in september 2012 opnieuw veroorzaker van een vervuiling van watergangen in de westelijke Bommelerwaard. Ook toen werd Dimethomorf aangetroffen en heeft het waterschap opnieuw maatregelen moeten nemen. Het waterschap besloot ook in dit geval de kosten van deze actie te verhalen op de veroorzaker en ook hier tegen maakte de rozenkweker bezwaar. Dit bezwaar is nu ook ongegrond verklaard door het bestuur van het waterschap. Het executeren van het beslag laat nog op zich wachten omdat de rozenkweker bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening heeft aangevraagd. Pas na uitspraak van deze rechter kan het waterschap eventueel tot verkoop van in beslag genomen zaken overgaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.