Ads Top

LandSeaLot gaat grensvlakken van land naar zee in Europa observeren

Het Europese project LandSeaLot gaat een observatiestrategie voor Europese land-zee grensvlakken maken. Dit grensvlak, van land naar zee, speelt een grote rol in het verbeteren van de biodiversiteit, CO2 vastlegging en klimaatbestendigheid. Verschillende wetenschappelijke expertises worden gecombineerd met adviezen van belanghebbenden waardoor het potentieel van land-zee grensvlakken in beeld komt. Deltares coördineert dit onderzoek.

Aan de Europese land-zee grensvlakken vinden we dichtbevolkte gebieden en belangrijke economische activiteiten. Dat gebied kent ook de nodige uitdagingen. Het in evenwicht brengen van tegenstrijdige belangen en gebruiken zoals visserij, aquacultuur, energieproductie, toerisme en transport is belangrijk voor het delicate ecologische evenwicht dat op haar beurt weer belangrijk is voor de leefbaarheid in het grensgebied.

Naar verwachting zal de productie en daarmee gebruik van hulpbronnen in deze gebieden enorm toenemen, tot wel zes keer meer voor voedsel en veertig keer voor energie tegen 2030. Observaties van zowel zout- als zoetwatersystemen in dit grensgebied zijn belangrijk om beslissingen hierover te onderbouwen. Zeker ook in het kader van de EU missie ‘restore our Ocean and Waters by 2030’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.