Ads Top

Koning opent MARIN’s SOSc en ervaart ‘zee van de toekomst’

  

 

Zijne Majesteit de Koning opende dinsdagochtend 28 mei het Seven Oceans Simulator centre (SOSc) van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Met het symbolisch omzetten van een telegraaf zette de Koning ‘de zee van de toekomst’ in beweging.

 Na deze openingshandeling kreeg de Koning een rondleiding in het SOSc. Daar simuleerde MARIN die zee van de toekomst in grote bolvormige en bewegende simulatoren: een emissieloos schip van de toekomst op waterstof en met windvoortstuwing, een onderhoudschip voor offshore windturbines met kranen en onderwaterdrones en een nieuwe KNRM reddingsboot. Naast de Koning waren ook de Commissaris van de Koning, de burgemeester van Wageningen en vertegenwoordigers van de Nederlandse maritieme sector en de ministeries van EZK, IenW en Defensie aanwezig bij dit event.

Met deze wereldwijd unieke onderzoeksfaciliteit draagt MARIN bij aan schone, slimme en veilige scheepvaart en aan duurzaam gebruik van de oceaan. Bemanningen kunnen in het simulatorcentrum worden voorbereid op maritieme operaties die steeds complexer worden doordat containerschepen groter worden, het verkeer op zee toeneemt en weerpatronen onvoorspelbaarder worden. Alle simulatoren kunnen aan elkaar worden gekoppeld om situaties na te bootsen met meerdere schepen die onder moeilijke omstandigheden op zee opereren.

De nieuwe simulatoren worden ook gebruikt voor onderzoek naar de toepassing van virtual reality technieken en het monitoren van onbemande schepen. Ook kan MARIN in het SOSc onderzoek doen naar Human Factors: het functioneren van de bemanning in moeilijke omstandigheden. MARIN zet nautisch en hydrodynamisch onderzoek in om schepen, platforms, windturbines en havens te optimaliseren en werkt aan innovaties om duurzame energie-, voedsel- en grondstoffenwinning op zee te realiseren.

Afsluitend sprak de Koning met betrokkenen bij de ontwikkeling en de realisatie van het simulatorcentrum en met samenwerkingspartners van MARIN uit de maritieme sector. Hij prees de eeuwenlange nautische inventiviteit die in dit centrum samenkomt en raadde iedereen met een hart voor de maritieme sector aan om een bezoek te brengen aan MARIN.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.