Ads Top

Subsidie voor versnellen Zeeuws Deltaplan Zoet Water

De Provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro subsidie naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland. Beide projecten vallen binnen het Interregproject Aquatuur en Zeeuws Deltaplan Zoet Water.

Zeeland kampt met een groeiend tekort aan zoet water voor de landbouw. Het opslaan van zoet water in de ondergrond is één van de manieren om de beschikbaarheid van zoet water in Zeeland te vergroten. Kreekruggen zijn oude, met zand gevulde zeegeulen die als licht verhoogde ruggen boven het omliggende poldergebied liggen. Op deze plekken kan water gemakkelijker infiltreren en ligt de grondwaterspiegel hoger dan in de poelgronden. Hierdoor heeft het zoete infiltratiewater in de loop van de tijd het zoute water verdrongen en is een zogenaamde zoetwaterlens gevormd. Of kreekruginfiltratie effectief kan bijdragen om meer zoet water vast te houden wordt onderzocht in een praktijkproef in Noordgouwe op Schouwen-Duiveland.

De Provincie stimuleert het plaatsen van zoetwaterbassins, zodat de beschikbaarheid van zoet water in drogere perioden vergroot wordt. Deze bassins mogen sinds kort ook gebouwd worden buiten het agrarisch bouwblok, maar gaan doorgaans niet op in het landschap, waardoor het als onaantrekkelijk gezien wordt. Door dit project te steunen wordt het "goede voorbeeld" neergezet voor kandidaat-bouwers en handvatten geboden voor een goede landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.