Ads Top

PaludiPlants wint Agrifoodpluim met waterplanten

PaludiPlants is gespecialiseerd in de teelt en levering van (eetbare) waterplanten zoals lisdodden. De planten werken waterzuiverend, dienen als waterbuffer én zijn te gebruiken als alternatief voor traditionele bouwmaterialen. De provincie Noord-Brabant beloont de innovatieve jonge ondernemer Janke van Dijk daarom met een Agrifoodpluim.

PaludiPlants draagt bij aan de agrarische sector om met én voor de natuur te werken door specialisatie in natte teelten. Deze kunnen worden ingezet om water vast te houden en te filteren en tevens gebruikt kunnen worden als alternatief bouwmateriaal.

Een belangrijke onderzoeksvraag was: is natte teelt een goed alternatief voor landbouw als het waterschap de sloten meer wil laten meanderen? Door het meanderen, als de sloot niet meer rechttoe-rechtaan loopt, of als het grondwaterpeil verhoogd wordt, ontstaat meer nattere grond. In eerste instantie geen goed nieuws voor boeren die er aardappelen of bijvoorbeeld maïs telen. Is er voor die agrariërs een alternatieve vorm van landbouw mogelijk? Het antwoord is dus ja!

Lisdodden hebben naast hun vermogen om water vast te houden en te filteren, nog een hele mooie eigenschap. De vezels zijn zó sterk, dat ze gebruikt kunnen worden als alternatief bouwmateriaal. In gemalen en geperste vorm is het een goed en duurzaam alternatief voor materialen als spaanplaat en mdf. In fijne vorm is het in te blazen in bestaande huizen als isolatiemateriaal, in plaats van bijvoorbeeld tempex bolletjes.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.