Ads Top

Innovatieve oplossingen voor de bescherming van de trekvissen in de Maas

Het project Life4Fish, dat in 2017 werd opgestart door energiebedrijf Luminus en zijn partners met de steun van de Europese Commissie, is afgesloten.

Luminus is nummer 1 op het gebied van waterkrachtenergie in België. Zijn 7 centrales (6 op de Maas en 1 op de Samber) vertegenwoordigen een geïnstalleerd vermogen van 67 MW en produceren jaarlijks 227 GWh, goed voor de bevoorrading van 55.000 gezinnen met groene stroom.

In juni 2017 beslisten Luminus en zijn partners, met de steun van de Europese Commissie, om verschillende middelen te testen en te valideren om twee soorten trekvissen in de Maas - de Europese aal en de Atlantische zalm - te beschermen. Het Life4Fish-programma was geboren. Het programma heeft tot doel mee te werken aan de bescherming van deze twee vissoorten door middel van een duurzame exploitatie van de waterkrachtcentrales.

Met het project Life4Fish willen de partners een actieve bijdrage leveren aan het behoud van de biodiversiteit in het kader van de productie van hernieuwbare energie. Dat is immers een grote uitdaging, die samenhangt met de lokale aanwezigheid van Luminus als industriële gebruiker van de Maas. ​

Op basis van gedetailleerde gedragsgegevens die door de biologen waren verstrekt, hebben de waterbouwkundig ingenieurs verschillende oplossingen ontwikkeld en gevalideerd om alternatieve doorgangen voor de vissen voor te stellen. Een migratiekanaal, aangelegd voor jonge zalm op de site Grands-Malades, blijkt meer dan 50% van deze vissoort aan te trekken en biedt ze op die manier een veilige stroomafwaartse doorgang.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.