Ads Top

Zuid-Hollandse forten nu onderdeel Zuiderwaterlinie

De provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard en gemeente Goeree-Overflakkee hebben op 10 maart 2023 hun intentie bestendigd om het vestingverleden rond het open water van Hollandsch Diep en Volkerak beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Met de nieuwe partners uit Zuid-Holland breidt het samenwerkingsverband van de Alliantie Zuiderwaterlinie zich nu ook buiten de grenzen van Noord-Brabant  verder uit.

De Stelling van Willemstad, onderdeel van de Zuiderwaterlinie, moet de verbinding tussen de 5 forten rond het Hollandsch Diep, Volkerak en de vesting Willemstad verder versterken. Zowel over het land als over het water.

Aan de Zuid-Hollandse kant liggen Fort Buitensluis (Numansdorp, gemeente Hoeksche Waard) en Fort Prins Frederik (Ooltgensplaat, gemeente Goeree-Overflakkee). Hier lagen ook 3 voormalige vestingwerken. Beide forten zijn behouden en 2 van de 3 vestingwerken zijn nog herkenbaar in het landschap.

Aan de Brabantse kant liggen Fort Sabina (Heijningen), Fort de Hel (Helwijk) en Fort Bovensluis (Willemstad), alle 3 gelegen in de gemeente Moerdijk.

Honderden jaren lang was dé taak van de Stelling van Willemstad (in de historie ook de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak genoemd) om de zeearmen te verdedigen die toegang boden tot Holland. Menno van Coehoorn, grondlegger van de Zuiderwaterlinie, verbond daarom de 5 forten in een grote kring aan het open water. Al deze forten waren erop gericht het Hellegat en het Hollandsch Diep af te sluiten, zodat de vijand niet vanuit zee het hart van het land (Holland) kon aanvallen. Daarnaast hielden ze ook de doortocht van troepen vanuit het zuiden tegen.

De Zuiderwaterlinie loopt deels door Noord-Brabant en deels door Zuid-Holland en is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Om vijandelijke troepen uit onder andere Spanje en Frankrijk tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur. Het is de oudste, langste én meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.