Ads Top

Hou rekening met water en bodem bij woningbouw

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft in kaart gebracht welke risico’s en kansen er zijn bij woningbouw, als je kijkt naar de water en de bodem. Dit is samengebracht in geschiktheidskaart. Deze kaart laat zien hoe geschikt een gebied is voor het bouwen van woningen en wat de aandachtspunten zijn. Het waterschap wil hierover op basis van de geschiktheidskaart in gesprek met overheden in ons gebied.

Door de bouw van nieuwe woningen kan het zijn dat regenwater minder makkelijk de bodem in zakt. Ook maakt het de afvoer van regenwater lastiger. Daarnaast is er door de vraag naar woningen ook meer vraag naar drinkwater. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het inrichten van woningbouwlocaties en bij het bepalen van locaties voor nieuwe woningen.

Om de aandachtspunten, kansen en risico’s voor woningbouw duidelijk te maken, heeft het waterschap de geschiktheidskaart ontwikkeld. Dit rapport laat zien hoe het gaat met de bodem en het grond- en oppervlaktewater. Ook geeft de geschiktheidskaart per gebied aan waar kans is op overstromingen en wateroverlast. En wat het mogelijke effect is van droogte in dit gebied. De geschiktheidskaart is een hulpmiddel bij gesprekken tussen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, overheden en andere partijen die betrokken zijn bij woningbouw in ons gebied.

Tot 2050 moeten veel nieuwe woningen worden gebouwd. Met de geschiktheidskaart geeft het waterschap een eerste invulling aan een brief die de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer stuurden. In die brief staat onder andere dat we mogelijke problemen op het gebied van water en bodem niet op nieuwe generaties afwentelen, maar de private sector mag de problemen ook niet afwentelen op de publieke sector.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.