Ads Top

Transportleiding rioolwaterzuivering Asten met succes verlegd

Samen met aannemer Vissers Ploegmakers startte waterschap AA en Maas in de zomer van 2022 een traject om het gezuiverde water (effluent) van de rioolwaterzuivering Asten aan de Waardjesweg te verbeteren.

Doordat men de riooltransportleiding tot de rioolwaterzuivering verlengd heeft, wordt stankoverlast aan de Albert van Cuijckstraat voorkomen.

In de verzamelput aan de Albert van Cuijckstraat komen het zogenoemde gemeentelijke vrijvervalstelsel uit de gemeente Asten en onze riooltransportleiding vanuit Ommel en Vlierden samen. Een vrijvervalriolering maakt gebruik van de zwaartekracht om het water naar de plaats van bestemming te laten lopen. Het stroomt dus gewoon ‘vanzelf’ naar de zuivering toe.

De rioolbuizen worden onder een kleine helling aangelegd, waardoor het regen- en afvalwater via natuurlijke stroming de juiste kant op gaat (vrij verval). Een vrijvervalstelsel bestaat uit een systeem van putten, leidingen en constructies zoals pompen, overlaten, doorlaten en gemalen.

Maar door dit type stelsel trad H2S-vorming (waterstofsulfide) op in de eerder genoemde verzamelput aan de Albert van Cuijckstraat. H2S-vorming tastte langzaam het beton van de leiding aan. Hierdoor was stankoverlast (vergelijkbaar met een rotte eieren lucht) in de woonwijk merkbaar.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.