Ads Top

Ozoninstallatie zuiveringsinstallatie Houten in gebruik

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een ozoninstallatie in gebruik genomen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Houten. Deze installatie is de eerste in zijn soort en verwijdert medicijnresten uit het afvalwater. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de waterkwaliteit van het afvalwater, dat na zuivering terugvloeit in het Amsterdam-Rijnkanaal.

De bouw van de installatie is onderdeel van de inzet van het waterschap om meer waarde te halen uit de waterketen, zoals vorig jaar vastgesteld in de Zuiveringsvisie 2050. Hierin zijn concrete stappen vastgelegd om te zorgen dat er zoveel mogelijk afvalstoffen uit het afvalwater worden gehaald en waar mogelijk hergebruikt. Andere voorbeelden van dit beleid zijn de bouw van een aquathermie-installatie in RWZI Utrecht, waarmee warmte wordt teruggewonnen, en een installatie om cellulose terug te winnen uit het afvalwater bij RWZI Leidsche Rijn.

Ook bij het Rijk staat het verbeteren van de waterkwaliteit hoog in het vaandel. Recent is de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend, daarmee wordt al bij productie, voorschrijven en gebruik van medicijnen aandacht besteed aan het terugdringen van medicijnresten in het water. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een financiële bijdrage geleverd voor de bouw van de ozoninstallatie in Houten. Het verwijderen van medicijnresten kan met verschillende soorten technologie, die de komende jaren verder moet worden uitontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.