Ads Top

Start bouw gemaal langs de Rie

Een nieuw gemaal gaat dit jaar het huidige gemaal De Mieden bij Ried vervangen. Het nieuwe gemaal is nodig om ook in de toekomst voldoende water uit het gebied te kunnen afvoeren om wateroverlast te beperken. De bouw is gestart en is naar verwachting tegen de zomer in 2022 afgerond.

Het huidige gemaal heeft niet voldoende capaciteit om het water ook in te toekomst goed te kunnen afvoeren. Dat komt door de bodemdaling in het gebied, die ontstaat door zoutwinning. Daarom wordt er een nieuw, toekomstbestendig gemaal gebouwd.

Het oude gemaal blijft in gebruik tot het nieuwe gemaal klaar is en voert het water tot die tijd af.

Om het nieuwe gemaal optimaal te laten werken, is de aanvoersloot (tochtsloot) naar het gemaal eerder al aangepast. Daarnaast wordt er een extra aansluiting tussen de tochtsloot en het gemaal gemaakt en de boezemkade langs de Rie verlegd. Tegelijk met deze werkzaamheden wordt ook een natuurvriendelijke oever aangelegd. Dit is een luwe, ondiepe oever waar het zonlicht de bodem beter bereikt. Hierdoor ontstaat er een geschikter leefgebied voor waterplanten en -dieren. Bovendien groeit waterriet beter in de luwe oevers. Dit zuivert het water. Met de aanleg van deze oevers verbetert de ecologische waterkwaliteit.

De bouw van het nieuwe gemaal van Wetterskip Fryslân is onderdeel van gebiedsontwikkeling Franekeradeel-Harlingen. Het is de laatste, grote maatregel die in uitvoering gaat binnen het project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.