Ads Top

Nieuwe technieken voor verbeterde prognoses waterafvoer Rijn bij Lobith

Waterbeheerders maken voor hun beslissingen op het gebied van watermanagement voortdurend gebruik van prognoses van waterafvoeren. Om tot een goede prognose te komen, moet als eerste een goede schatting worden gemaakt van hoe vol een stroomgebied is, alvorens in de toekomst te kijken met behulp van weersverwachtingen.

Het maken van een schatting van hoe vol een stroomgebied is bestaat uit een serie van stappen waaronder het schatten van de ruimtelijke verdeling van neerslag, de temperatuur en de potentiele verdamping & ruimtelijke hydrologische modellering op hoge resolutie.

Onderzoeker Bart van Osnabrugge (Deltares) onderzocht al deze stappen en nam hierbij als casus de afvoer van de Rijn bij Lobith.

Naast de wetenschappelijke relevantie op het gebied van operationeel voorspellen van afvoeren, geven de resultaten van dit onderzoek ook aanleiding tot specifieke aanbevelingen over het verbeteren van hydrologische prognoses voor het Rijnstroomgebied. Deze aanbevelingen zijn dat de kwaliteit van de afvoervoorspelling van de Rijn bij Lobith in de zomer kan worden verbeterd door de assimilatie van de waterstanden van de Zwitserse meren. Dit zou verder kunnen worden verbeterd door het anders gebruiken van de afvoermetingen van de zijrivieren in Duitsland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.