Ads Top

Biodiversiteit reageert sterker op temperatuurstijging in oceaan dan op land

Nieuw internationaal onderzoek toont aan dat biodiversiteit in de oceaan sterker reageert op temperatuurstijging dan biodiversiteit op het land. Dit verschil is gevonden op basis van decennia van temperatuursverandering in gematigde klimaten. Het onderzoek van wetenschappers van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Helsinki en de Universiteit van St. Andrews is gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution.

Dat temperatuur heel bepalend is voor het leven van dier- en plantensoorten, was bekend. Grootschalige effecten van recente temperatuurveranderingen op biodiversiteit waren echter nog niet systematisch in kaart gebracht.

Het onderzoek heeft duidelijke biodiversiteitsreacties aangetoond op temperatuurveranderingen in zeesystemen, waarbij de opwarming op de meeste plaatsen samenviel met een stijging in het aantal soorten organismen. Verder toonde het onderzoek aan dat de reactie op opwarming verschilt tussen aanvankelijk koelere of warmere gebieden: in warmere gebieden waren de stijgingen in het aantal soorten duidelijker waarneembaar, maar leek het aantal individuele organismen juist te dalen.

Op het land werden geen systematische biodiversiteitsreacties waargenomen, terwijl de temperatuurstijging daar juist groter is. Volgens de auteurs zijn landsoorten mogelijk toleranter of hebben ze meer mogelijkheden om te schuilen in voor hen geschikte omstandigheden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.