Ads Top

Grote verschillen in stroomsnelheid en versterkend effect verklaren grote erosiekuilen

Grote stroomsnelheidsverschillen in horizontale richting kunnen een versterkend effect hebben op de ontwikkeling van grote erosiekuilen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Yorick Broekema, expert bij Deltares.

De doorgaande ontwikkeling van grote erosiekuilen vlak achter de bodembescherming bij de Oosterscheldekering was de aanleiding om zijn onderzoek te starten.

Rijkswaterstaat monitort de kuilvorming intensief en stort waar nodig staalslakken of stortsteen om de stabiliteit van de kering te waarborgen. Broekema’s onderzoek is een belangrijke stap om tot een duurzame oplossing te komen en kuilvorming te voorkomen.

Het onderzoek voegt fundamenteel iets toe aan de kennisbasis voor morfodynamica en de stromingsleer in algemene zin. De bevindingen zijn niet alleen relevant om tot een duurzame oplossing te komen voor de kuilvorming bij de Oosterscheldekering. Ze zijn ook van toepassing bij andere infrastructurele constructies waar stevige stromingsverschillen kunnen optreden zoals bij het nieuwe ontwerp van de Afsluitdijk of een doorlaat in de Brouwersdam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.