Ads Top

Bodem stadshavens Goes krijgt schoonmaakbeurt

Half december is de gemeente Goes en waterschap Scheldestromen begonnen met de voorbereidingen voor het baggeren van de stadshavens van Goes. Vanaf begin januari wordt de bodem van de stadshaven, jachthaven De Werf en een deel van het havenkanaal schoongemaakt. Ook worden damwanden op een aantal plaatsen vervangen. Kosten van het project bedragen 1,7 miljoen euro. Provincie Zeeland subsidieert een groot deel van dit bedrag. Door het verwijderen van de verontreinigde baggerlaag wordt de waterkwaliteit sterk verbeterd.

De sliblaag op de bodem van de havens is onder meer verontreinigd door de activiteiten van de voormalige gasfabriek en het gebruik en lozen van andere bodemverontreinigende stoffen. De uitkomende bagger wordt per schip afgevoerd naar een erkende stortlocatie in Rotterdam. Het gebied waar gebaggerd wordt is munitieverdacht. Het baggeren gebeurt daarom beveiligd.

Vanaf half december worden boten uit de stadshaven verplaatst naar de Joachimikade en jachthaven De Werf. Half januari start het baggeren in het centrum van de stad. De bagger wordt door een zuigerbootje verwijderd. Via een drijvende leiding wordt de baggerspecie getransporteerd naar een andere locatie ten noorden van de Ringbrug. Vanaf die locatie wordt de bagger per schip afgevoerd.

Op een aantal plaatsen worden de kades verstevigd door het vervangen van damwanden. Dit gebeurt in jachthaven De Werf, ten zuiden van de Ringbrug en langs de Albert Joachimikade.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.