Ads Top

Keerkom Fort Uitermeer hersteld

De oude keerkom op het fortterrein van Fort Uitermeer is op 5 april officieel geopend door gedeputeerde Joke Geldhof. De keerkom is tijdens de werkzaamheden uitgegraven en de oude schutssluis is hersteld.

Fort Uitermeer is oud, maar zeker nog springlevend. Het maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Naast Fort bij Vijfhuizen is dit fort 1 van de 2 forten die eigendom is van de provincie Noord-Holland. De provincie is dan ook eerstverantwoordelijke voor dit werelderfgoed. Meer informatie over het fort staat op de website van de Stelling van Amsterdam.

De stichting Uiteraard Uitermeer maakte in 2006 een plan, waarmee nu het gebied rondom het fort wordt ontwikkeld. Een belangrijke stap was de opening van het paviljoen Uiteraard Uitermeer. Vele bezoekers genoten daarna van het prachtige uitzicht op de Vecht. Hierna kwam dit project in een versnelling. Er kwam een steiger, een sloepenhaven en een minitheater.

De sluis en de keerkom zijn onderdeel van het sluisjescomplex van de ’s Gravelandsevaart. Deze vaart is aangelegd om de buitenplaatsen in ’s Graveland aan te leggen. Hiervoor was een goede vaarverbinding met Amsterdam nodig. Op Uitermeer werd een schutssluis gebouwd. Deze sluis verbond de Vecht met de ’s Gravelandsevaart.

Veel schepen en met name trekschuiten waren niet zeewaardig. Daarom werd de lading van deze schepen op Uitermeer overgedragen op schepen die wel zeewaardig waren. De schepen en trekschuiten konden vervolgens in de keerkom van Uitermeer keren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.