Ads Top

Fluvius werkt aan het hemelwaterplan van de Getestreek

Een dezer dagen de opmaak van het eerste bovengemeentelijk hemelwaterplan officieel gestart. Netbeheerder Fluvius voert dit uit in samenwerking met de zes Vlaams-Brabantse gemeenten in de Getestreek, namelijk Geetbets, Hoegaarden, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw.

Samen met het project Water-Land-Schap zal het hemelwaterplan een antwoord bieden op het gewijzigd neerslagpatroon, de huidige en toekomstige gevolgen van wateroverlast en droogte. Deze samenwerking wordt ondersteund door het partnerschap van het Strategisch Project Getestreek (provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt, Boerenbond en de zes Getegemeenten), dat tot doel heeft te werken aan een klimaatrobuuste Getestreek.

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een wijzigend neerslagpatroon. In Vlaanderen zal de neerslag in de winter toenemen, en de zomers worden droger. Daarnaast neemt de intensiteit van de buien in de zomer alsmaar toe waardoor korte buien met veel neerslag afgewisseld worden met langere periodes van droogte. Om hiermee om te gaan, moeten we ruimte vrijmaken voor water en tegelijk een visie rond droogte uitwerken.

Hemelwater wordt idealiter steeds gescheiden afgevoerd. Vermenging van afvalwater met niet-verontreinigd water (zoals drainagewater en hemelwater) is niet wenselijk. Tot op vandaag zijn gemengde rioolstelsels echter schering en inslag. Dit zorgt voor negatieve effecten zoals slechtere waterkwaliteit in de waterlopen en overbelasting van de aanwezige rioolstelsels. Waar deze vermenging optreedt, moeten we de waterstromen ‘ontvlechten’, zowel op particulier als op openbaar domein. Dit vraagt om een overkoepelende visie op het hemelwaterbeleid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.