Ads Top

Climate Cafe voor betere waterkwaliteit in de Filipijnen

Ingenieursbureau Tauw werkt samen met internationale universiteiten en hogescholen aan oplossingen voor de wereldwijde problematiek van sterk vervuilde rivieren. Om draagvlak te krijgen voor een integrale aanpak is het noodzakelijk om bewustwording te creëren. Daarom is het ‘Climate Cafe’ opgericht waarin ‘young professionals’ in een internationale en interdisciplinaire setting creatieve oplossingen implementeren voor de wereldwijde problematiek van de waterkwaliteit. Onlangs vond het 22ste Climate Cafe plaats: de Butuanon River Scan op de Filipijnen.

Wereldwijd zijn rivieren in stedelijke gebieden vaak sterk verontreinigd met ernstige gevolgen voor de directe leefomgeving. Zonder ingrijpen zal door bevolkingsgroei, urbanisatie, industrialisatie en klimaatverandering de situatie ernstig verslechteren. Vervuiling door lozingen door bijvoorbeeld industrie en huishoudelijk afvalwater zijn vaak lastig aan te pakken.

Om draagvlak te krijgen voor de integrale aanpak van vervuilingsbronnen en om overheden aan te zetten tot actief handelen, is het creëren van bewustwording van groot belang. Daarom is het ‘Climate Cafe’ opgericht waarin ‘young professionals’ in een internationale en interdisciplinaire setting creatieve oplossingen bedenken voor de wereldwijde problematiek van waterkwaliteit

Het Climate Cafe is een initiatief van internationaal samenwerkende hogescholen en universiteiten, bedrijfsleven en lokale overheden. Tijdens een Climate Cafe staat een schijnbaar onoplosbaar probleem centraal. In een internationale en interdisciplinaire setting wordt dit probleem aangepakt met een concreet fysiek eindproduct als resultaat. Het is vooral dit fysieke eindproduct dat het onderscheid maakt, zeker vergeleken met onderzoeksrapporten die vaak ongelezen in een la verdwijnen.

Zo zijn bijvoorbeeld al een drijvend eiland, een helofytenveld en een afvalvanger als oplossing naar voren gekomen en met lokale partijen geïmplementeerd. Deze oplossingen zijn vervolgens in verschillende landen geïntroduceerd en de ‘Best Management Practices’ worden met elkaar uitgewisseld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.