Ads Top

Nieuw computermodel voorspelt medicijnresten in Europese rivieren

Wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van York in Groot Brittanniƫ hebben een geavanceerd computermodel ontwikkeld om medicijnresten in Europese rivieren te voorspellen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology.

Medicijnresten in rivieren worden op verschillende plekken in de wereld gemeten. Voor veel landen ontbreken dergelijke meetgegevens. Het nieuwe model stelt wetenschappers en de farmaceutische industrie in staat om de concentraties van medicijnresten in nu nog ontbrekende Europese rivieren te schatten. Ook kan het in de toekomst worden uitgebreid zodat het de hele wereld afdekt.

De voorspellingen van het model, dat wordt aangeduid met het acroniem ePiE (‘exposure to Pharmaceuticals in the Environment’), zijn gebaseerd op gebruiksgegevens van medicijnen in EU-lidstaten, waarbij rekening wordt gehouden met zaken als bevolkingsdichtheid, klimaat en waterafvoer.
Tijdens een pilotonderzoek is het model gebruikt om medicijnresten in het stroomgebied van de Ouse in Groot-BrittanniĆ« te voorspellen. Er werden drie medicijnen geĆÆdentificeerd die een mogelijk risico voor vissen vormen: een antidepressivum, een antihistamine en een pijnstiller.

Professor Ad Ragas van de afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit en medeauteur van het artikel: ‘Dit model stelt ons in staat om zogenaamde hotspots te identificeren, dat wil zeggen locaties waar de risico’s van medicijnresten het grootst zijn. Daarnaast maakt het model duidelijk welke medicijnen het meest aan die risico’s bijdragen. Om medicijnresten te meten moet je een watermonster uit de rivier nemen en dit wordt dan in het laboratorium met gevoelige apparatuur geanalyseerd. Dit is kostbaar en tijdrovend; het zou een enorme opgave zijn om alle Europese rivieren op die manier door te meten.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.