Met slimme netten bijvangst beperken
Hoe voorkom je als visser die lastige bijvangst? Deze prangende vraag van vissers wil Pieke Molenaar, onderzoeker bij Wageningen Marine Research, graag beantwoorden. Vanwege zijn onderzoek naar slimme netten om bijvangst te vermijden wordt Molenaar op de website van De Ingenieur genoemd als één van dé ingenieurstalenten van Nederland.
De Ingenieur zocht naar de beste jonge ingenieurs van Nederland. Het resultaat? Dertien toptalenten uit de techniekwereld, die allemaal bijzondere dingen doen om de wereld nog een beetje beter te maken. Molenaar studeerde Aquaculture and Marine Resource Management bij Wageningen University en houdt zich nu als onderzoeker visserijtechniek bij Wageningen Marine Research bezig met bijvangst.
Bijvangst is een groot probleem in de Nederlandse visserij. Afhankelijk van de soort waarop wordt gevist, loopt die bijvangst regelmatig op tot 50 % van alle vangst, soms zelfs tot 90 %. Dit probleem probeert Molenaar aan te pakken door sleepnetten slim te ontwerpen. Zodat die bijvoorbeeld langoustines vangen, maar vissen doorlaten.
Molenaar vertelt in het artikel op de website van de Ingenieur dat vissers hem soms vragen: “Ben je zo’n groene?” Clubs als Greenpeace schetsen een te negatief beeld van de visserij, volgens Molenaar.
Hij gaat het gesprek aan met de visser. “Vaak heeft die niet eens meer door hoeveel bijvangst hij heeft. Pas als je samen naar die berg vis staat te kijken, beseft de visser dat hij er iets aan moet doen.”
Bij het ontwikkelen van slimme netten speelt het natuurlijke gedrag van vissen een grote rol. Molenaar: ”Als er een sleepnet aankomt, gaan platvissen op de bodem liggen. Andere soorten, zoals schelvis, schieten juist weg naar boven. Door panelen in het sleepnet aan te brengen of secties af te sluiten met sorteerroosters kunnen we de gewenste vissen selecteren.” Volgens Molenaar is tong de ontsnappingskunstenaar onder de vissen, waardoor er bij vissen op tong veel bijvangst is. “Maar daar heb ik wel een paar ideetjes voor.” Molenaar hoopt dat over vijf jaar de Nederlandse visserij een stuk selectiever is, met minder bijvangst.
Geen opmerkingen: