Ads Top

Meer zand voor de Kop van Schouwen

Rijkswaterstaat is eind september gestart met onderhoud van de kust van Schouwen. Baggerschepen spuiten in totaal 1,17 miljoen m3 zand op het strand tussen de strandopgangen Middenpad en ‘t Oude Vuur, en tussen de noordkant van Boswachterij Westerschouwen (strandpaal 13.75) en strandpaviljoen Sand & Pepper bij de Kampweg. Er wordt al materieel, zoals pijpleidingen, naar het strand gebracht. De werkzaamheden duren tot half december.

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.


Op de gehele Westkop van Schouwen wordt zand opgespoten, behalve ter hoogte van de Meeuwenduinen. Daarmee draagt Rijkswaterstaat bij aan een proef met dynamisch kustbeheer en natuurherstel in dit gebied. Door kerven in de eerste duinenrij, het weghalen van struiken en bomen en het plaggen van de bodem verstuift het zand makkelijker vanaf het strand naar de duinen en verder landinwaarts. Daardoor herstelt de oorspronkelijke natuur met bloemrijke duingraslanden en veel variatie aan planten en dieren. De kustveiligheid en drinkwatervoorziening blijven gewaarborgd door het robuuste, brede duingebied. Deze proef is een samenwerking van de provincie Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland, het Waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.

De effecten van het niet opspuiten van zand op een deel van de Kop van Schouwen worden tot 2020 gemonitord. 2 keer per jaar worden de duinen en het strand gemeten en wordt de hoeveelheid zand berekend. Maandelijks wordt de grondwaterstand bepaald. Over ongeveer 5 jaar brengt Rijkswaterstaat opnieuw zand aan op het strand van de Kop van Schouwen. Dan wordt ook de 1,5 km strand bij de Meeuwenduinen weer meegenomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.