Ads Top

Nederland en Wereldbank pakken waterproblemen aan

De Wereldbank wil dat Nederland een prominente rol gaat spelen bij de aanpak van de wereldwijde waterproblematiek. Dit vanwege de grote kennis en kunde van ons land op dat gebied. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Wereldbankpresident Jim Kim hebben hierover vanochtend in Washington DC een convenant (MoU) ondertekend. Minister Ploumen: 'Water is een speerpunt van het Nederlandse beleid. Dit initiatief is een bevestiging dat Nederland de groeiende wereldwijde uitdagingen succesvol kan aanpakken. En een mooie kans om -samen met onze bedrijven en kennisinstituten- onze voortrekkersrol in de wereld uit te bouwen.'

De Wereldbank heeft in het afgelopen decennium 130 miljoen mensen betere toegang gegeven tot schoon drinkwater en/of schone toiletten. De komende vijf jaar moeten daar nog 200 miljoen mensen bij komen. Daarnaast financiert de bank bijvoorbeeld investeringen in bescherming tegen overstromingen en zuivering van afvalwater. Deze projecten moeten -rekening houdend met het milieu- gericht zijn op economische ontwikkeling die met name de allerarmsten ten goede komt. 

Door de prominente positie van Nederland in de recent opgerichte Water Global Practice van de Bank krijgt Nederland invloed op de kredietverlening op watergebied. Op dit moment staat al ongeveer 21 miljard dollar aan leningen uit. Het plan is om in de periode 2015-2019 jaarlijks nog eens vier tot vijf miljard aan nieuwe en betere leningen af te sluiten. Nederland zal zelf 50 miljoen dollar bijdragen aan het fonds voor de 'waterbank'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.