Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte
Waterbeheerders houden extra vinger aan de pols in verband met het droge weer. Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland in Lelystad informeert Rijkswaterstaat waterbeheerders over de actuele situatie. Waterbeheerders treffen maatregelen, zoals het vasthouden van water en bewaken van de waterkwaliteit.
De afvoer van de Rijn en Maas is nog ruim voldoende, zelfs relatief hoog voor de tijd van het jaar. Er komt via de Rijn en Maas dus nog voldoende water het land binnen. De droogte van de afgelopen weken in combinatie met het aanhoudende mooie weer, zorgen er wel voor dat de afvoer van beide rivieren geleidelijk aan minder wordt. Op dit moment bieden Rijn en Maas nog voldoende mogelijkheden voor aanvoer naar regionale wateren. Rijkswaterstaat blijft de situatie monitoren.Rijkswaterstaat treft maatregelen om de gevolgen van droogte tegen te gaan. Op de grote meren wordt water vastgehouden door minder af te voeren richting zee. In West Nederland wordt de invloed van verzilting nauwlettend gevolgd. Met extra doorspoelen wordt het oplopen van het zoutgehalte in het Volkerak-Zoommeer tegengegaan.
Ook waterschappen treffen maatregelen, zoals het inlaten van water om het peil op hoogte te houden. Met stuwen wordt extra water vastgehouden. In hoger gelegen delen van Nederland wordt gestuurd op het beperken van watergebruik, bijvoorbeeld door het instellen van een beregeningsverbod. Ook monitoren de waterschappen voortdurend de waterkwaliteit op onder andere zuurstofgehalte en blauwalg.
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) geeft tijdens het droogteseizoen droogteberichten uit. Met deze berichten worden waterbeheerders geïnformeerd over de actuele situatie. Vanwege de bijzondere situatie in juni (hoge waterstanden op de Rijn na veel neerslag in het stroomgebied) was de uitgave van de droogteberichten tijdelijk stopgezet. Met de huidige weersomstandigheden wordt het uitgeven van droogteberichten weer relevant, daarom pakt de LCW de berichtgeving weer op.
Geen opmerkingen: