Ads Top

Vitens investeert 49 miljoen in zacht water

Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, investeert de komende jaren 49 miljoen euro in onthardingsinstallaties en bijbehorende nieuwe zuiveringen om zachter water te kunnen leveren. Vitens levert aan de meeste van haar 5,6 miljoen klanten al zacht water, maar met deze investering in de drinkwaterproductielocaties Nieuwegein, Zoelen, Culemborg, Weerselo en Herikerberg krijgen nog eens 235.000 inwoners in de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel zacht water. Ontharden kent echter ook een grens. Het waterbedrijf adviseert haar klanten die een onthardingsapparaat gebruiken dan ook opnieuw te bekijken of dit nodig is.

Het voordeel van zachter water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee en is er minder energie nodig om het water te verwarmen. Ook is er minder onthardingszout en (af)wasmiddel nodig. Zeep schuimt beter bij zachter water en daardoor heb je bijvoorbeeld ook minder shampoo en zeep nodig onder de douche. Het is daarmee goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Ontharden betekent: het tijdens de zuivering gedeeltelijk verwijderen van kalk dat van nature in het water aanwezig is. Hardheid wordt gemeten in graden Duitse Hardheid (°DH). Door het drinkwater te ontharden brengt Vitens de hardheid terug van 14 °DH naar een waarde tussen de 5,6 en 7,8 °DH. In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet verder mogen ontharden dan 5,6° DH. Ontharden heeft dus ook een grens. Vitens verwacht het project in 2020 te hebben afgerond. Hard drinkwater komt echter nog maar op enkele plekken in Nederland voor, omdat drinkwaterwaterbedrijven het water vrijwel overal centraal ontharden. Het RIVM raadt aan om een minimale hardheid van het water van 5,6 °dH aan te houden. Vitens raadt klanten aan die een onthardingsapparaat in huis hebben opnieuw te bekijken of dit nodig is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.