Ads Top

Uniek in Denemarken: oppervlaktewater als industriewater

Samen met het Deense NIRAS en het Nederlandse PWN Technologies maakt Witteveen+Bos een ontwerp voor een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Kalundborg.
Voor drink- en industriewater maken de Denen vooral gebruik van grondwater. In Kalundborg staat de Tissø installatie die - als een van de uitzonderingen - oppervlaktewater gebruikt voor de industriewatervoorziening. De huidige installatie in Kalundborg heeft te weinig capaciteit om in de behoefte te voorzien: de wens is om van één miljoen m3 water per jaar naar twee miljoen m3 water per jaar te gaan. Om deze verdubbeling te bewerkstelligen, moet een nieuwe installatie ontworpen worden. Deze wordt aangesloten op het huidige leidingwerk en de bestaande installatie moet op termijn ontmanteld worden.
De opdrachtgever is op zoek naar een klimaatvriendelijke en energiezuinige installatie. In het nieuwe ontwerp moet ook ruimte zijn voor opslag en/of redundante capaciteit, zodat eventueel onderhoud aan de installatie geen nadelige gevolgen heeft voor de capaciteit.
Om de ontwerpeigenschappen voor de nieuwe installatie vast te leggen, ontmoeten de drie partijen en de opdrachtgever elkaar tijdens diverse workshops. Daar bepalen zij onder andere welke technologieën zij toepassen in de Deense installatie. Ook komt een Deense delegatie in december naar Nederland om kennis te nemen van de ervaringen die Nederland heeft in de toepassingen van oppervlaktewater. PWN Technologies is, zowel vanwege haar technologische innovaties als vanwege het uitgebreide proces-portfolio oppervlaktewaterbehandeling van PWN, een waardevolle partner.
Het ontwerp van deze nieuwe installatie is een project dat mede tot stand kwam via het netwerk SEEN: Strategic European Expertise Network. Zowel NIRAS als Witteveen+Bos maken deel uit van dit Europese netwerk, dat bestaat uit onafhankelijke ingenieursbureaus die in eigen land tot de top behoren. Uitwisseling van kennis binnen dit netwerk vindt plaats via kennisclusters, waarin interessante technische ontwikkelingen worden besproken en beschikbaar komen voor de thuismarkten. Onderhavig project is een mooi voorbeeld van het SEEN-netwerk waarbij Nederlandse expertise wordt ontsloten naar de Deense thuismarkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.