Ads Top

Beperkte stijging waterschapslasten

In 2014 betalen gezinnen waarschijnlijk gemiddeld 8 euro meer voor droge voeten en schoon water. Dit geldt zowel voor huur- als koopwoningen. Dat blijkt uit een eerste prognose van de Unie van Waterschappen. Nog niet alle tarieven zijn definitief vastgesteld, maar de trend is duidelijk: een beperkte stijging.
Gemiddeld stijgen de lasten voor een gezin met een koopwoning van 200.000 euro waarschijnlijk met 2,6 procent dat is iets boven het inflatieniveau van 2 procent. Er zijn tien waterschappen met een stijging gelijk aan of onder het inflatieniveau. Daarvan zijn er twee waterschappen waarbij de lasten dalen. Bij drie waterschappen is de lastenstijging hoger dan 4 procent. De lasten van de overige waterschappen stijgen tussen 2 en 4 procent. Waterschapsbelastingen zijn regionale belastingen, waardoor de hoogte afhangt van de inrichting van het gebied, de specifieke taken van het waterschap en de eisen die in het gebied worden gesteld. In euro's betaalt een gezin met een koopwoning volgend jaar tussen de 215 en 440 euro aan waterschapslasten. Huub Hieltjes, lid dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen: "Het bedrag dat een gezin in een eigen woning gemiddeld aan waterschapsbelasting betaalt in verhouding tot wat het ervoor krijgt is reëel. De waterschappen bieden bescherming tegen het water, zetten zich in voor een goede waterkwaliteit en -natuur en onze afvalwaterzuiveringen behoren tot de beste van Europa."
Alle overheden die actief zijn in het waterbeheer hebben in 2011 het Bestuursakkoord Water gesloten. Daarin is afgesproken de stijging van waterschapslasten zoveel mogelijk te beperken. Het akkoord heeft ervoor gezorgd dat de samenwerking verder is versterkt, tussen waterschappen en met gemeenten, provincies en Rijk. Dit levert winst op, bijvoorbeeld door taken gezamenlijk uit te voeren en diensten gezamenlijk in te kopen. Water en waterbeheer zijn belangrijk in Nederland, maar ook erg kwetsbaar. Deze kwetsbaarheid neemt in de toekomst alleen maar toe, denk aan vaker voorkomende weersextremen. De expertise van waterschappen heeft de afgelopen jaren aangetoond dat het een juiste manier is om water en waterbeheer in Nederland te organiseren en om te gaan met de grote kwetsbaarheid ervan. Hieltjes: "Door te bezuinigen en nog slimmer samen te werken, is de stijging van de waterschapslasten beperkt. Zo zorgen we dat het waterbeheer voor burgers en bedrijven betaalbaar blijft."
De waterschapsbesturen besluiten de komende maanden over de tarieven. In januari 2014 zijn alle tarieven definitief bekend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.