Ads Top

Maasbewoners tussen Eijsden en Maasmechelen beter beschermd tegen hoogwater

De grootschalige werken aan de zuidelijke Maas in Nederland en Vlaanderen zijn achter de rug. De Maasbewoners tussen Eijsden en Maasmechelen zijn voortaan beter beschermd tegen hoogwater.

Aan die rivierverruiming en het tot stand brengen van een nieuw natuurgebied is jarenlang gezamenlijk gewerkt en dat hebben de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits vandaag gevierd. Beide ministers ondertekenden meteen een nieuwe Vlaams-Nederlandse Intentieverklaring voor de uitvoering van werken aan de noordelijke Grensmaas.

Sinds 2007 is aan Vlaamse zijde de Maas aanzienlijk verruimd. Zowel in Nederland (Eijsden, Maastricht, Borgharen, Itteren) als in Vlaanderen (Smeermaas, Herbricht, Kotem) is de hoogwaterstand met enkele decimeters gezakt, lokaal tot zelfs 30 cm.

Deze zogenaamde Vlaamse Boertienlocaties zijn nu opgeleverd en leiden op korte termijn meteen al tot een betere veiligheid van de inwoners bij hoogwater. Door deze werken wordt het overstromingsrisico in Zuid-Limburg verminderd naar één keer in de 250 jaar. De werken werden voornamelijk op Vlaams grondgebied uitgevoerd met Nederlandse middelen voor een totale kostprijs van 5 miljoen euro. Dit is bovenop de uitvoering van het Programma Maaswerken (NL) en het Vlaams investeringsprogramma voor de Maas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.