Ads Top

Lokale baggerafzet vermindert CO2-uitstoot bij waterschap

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat de samenwerking aan om baggerspecie duurzamer te verwerken. Per jaar wordt er rond tussen de 120.000m3 en de 150.000m3 bagger uit Delflandse sloten, vaarten en kanalen gehaald. Met de gemaakte afspraken hoopt het waterschap de CO2-uitstoot te verminderen.

Onlangs tekende Delfland samen met haar vijf contractaannemers, een addendum op de raamovereenkomst baggeren gericht op duurzame verwerking en toepassing van baggerspecie. Deze toevoeging bekrachtigt een samenwerking binnen de zogeheten baggerdriehoek, waarin naast Delfland en de aannemers nu ook Grondbank GMG een rol speelt. Gezamenlijk gaan deze partijen verder aan de slag om bagger op een duurzame en efficiënte manier binnen het Delflands werkgebied te verwerken.

In december startte Delfland met het baggerseizoen 2024-2025. Tijdens dit seizoen wordt er bijna 150.000 m³ bagger uit sloten, vaarten en kanalen gehaald. Dat is genoeg om 43 voetbalvelden te bedekken met een laag bagger van een halve meter hoog. Maar waar laat je zoveel bagger?

De vijf aannemers hebben samen één grondbank gecontracteerd voor die baggerafzet. Door deze samenwerking komen er meer afzetlocaties in de regio beschikbaar en zo kan de baggerdriehoek de transportafstanden verkorten. Minder transport betekent minder CO2-uistoot. Daarnaast is Grondbank GMG een partij met veel ervaring op het gebied van duurzaam en regionaal hergebruik van bagger.

Een mooi voorbeeld van hergebruik is het ophogen van percelen met bagger. Delfland blijft altijd op zoek naar perceeleigenaren die hierin geïnteresseerd zijn. Heb je een groot perceel beschikbaar, bijvoorbeeld een weiland? Dan kun je meehelpen met het duurzaam en circulair verwerken van bagger. Het levert je uiteraard iets op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.